BGFs historie
Oprindelse
Da Brørup Gymnastikforening og Brørup Idrætsforening den 27. juni 1898 blev enige om at køre parløb ved flere af foreningernes arrangementer og udvalgsarbejde, bliver grundstenen lagt til den forening, der eksisterer i dag som BGF/Brørup Gymnastikforening med 5 "selvstændige" idrætter - Fodbold, Gymnastik, Idræt om dagen, Billard & Floorball.
Det tætte samarbejde fortsætter nemlig uafbrudt frem til 1931, hvor de to foreninger bestemmer sig for at blive sammenlagt til een forening -
100 års jubilæet den 27. juni 1998 blev markeret på forskellig vis på Stadion og i Brørup Hallerne i løbet af maj og juni mdr. 1998
I 2002 bliver BGF's aktiviteter udvidet, idet Brørup Billard Klub lægges sammen med BGF og bliver dermed den 4. idrætsgren – fodbold, gymnastik, idræt og billard – i BGF.
Formænd gennem tiderne
J. Husby Charles 1917 - Foreningens 1. formand
Barber M. Hansen - omkring 1940-1945
Simon Svenning - i henhold til 100 års Jubilæumskrift
Asger Rosager - i henhold til 100 års Jubilæumskrift
Arne Kiltang 1976 - 1989
Niels Rasmussen 1989 - 1994
Ejnar Thøgersen 1994 - 2000
Leif Frederiksen 2000 - 2001
Jørn Holmgaard 2001 - 2013
Gitte Christiansen 2013 - 2016
Jørn Holmgaard 2016 - 2018
Michael Mikkelsen 2018-
Højdepunkter
Fodboldseniorerne har ført en op/ned-tilværelse med resultater, som over en 3-årig sæson omkring 1990 var at finde i serie 2.
Også i ungdomsrækkerne blev der gået til "bolden", og der tillægges barbermester Mourits Hansen en stor tak for det arbejde, som han udførte i ungdomsarbejdet.
I mange år var Brørup også kendt for at have 5-6 oldboys-fodboldhold, som også var bruger af banen i Nørbølling.
I 2005 spiller seniorholdet i serie 4, og ungdomsafdelingen lige fra juniorer til "små fødder" får deres oplevelser med stor støtte fra ca. 28 frivillige trænere og holdledere.

Gymnastikholdet 1936-37
- række fra venstre: Anna Dahl, Bodil (leder), Karen Esmann, Gerda Christensen (smed).
- række fra venstre: fru Wittendorff (barber), fru Jacobsen (trafikassistent), fru Steffen Jørgensen, fru Else Nielsen (elektriker), fru Malle Christiansen (portør), fru Walthers, fru Vikjær.
- række fra venstre: Clara Henriksen (slagter), fru Dahl (brugsen), fru Mary Askov (snedkermester), fru boghandler Nielsen, fru Thea Kristiansen (elektriker), fru Brygger Kjær, fru Glarbjerg, fru Kamma Lassen (Vestkysten)
- række fra venstre: Kaja Brorsen, fru Johansen (sæbehuset), fru Møller (Stensvanggaard?), fru Mikkelsen, fru Theodor Nielsen (Uldvarehuset), fru Busk Rasmussen, fru Nikolaj Petersen, fru Ida Arendtorp, massøsen (brede ved hamp).
Nyt Stadion og Klubhus
Kommunen tilbød et nyt stadionanlæg, tidssvarende med fodboldbaner til træning, opvisningsbane, håndboldbaner og klubhus og en lejlighed til stadionforvalteren.
Søndag den 24. juli 1960 blev det nuværende Stadionanlæg på Stadionvej med klubhus indviet, og indtil 1981 var det Peter Wolff, som var stadionforvalter. Et job han varetog med stor dygtighed, og det kan læses, at i den periode sørgede Peter for, at BGF havde de bedste baner i Ribe amt.
Efter denne lange epoke som stadionforvalter, blev Klubhuset den 15. juli 1981 ændret til Den Selvejende Institution BGF's Klubhus, og fik Aage E. Hansen som dets første formand. Samme år – 25. september – blev de tre sidste omklædningsrum indviet.


Klubhuset på Stadionvej blev bygget omkring 1959-60. Stadion blev renoveret og nyanlagt i 1958. Klubhuset fungerede som både klubhus for BGF og bolig for stadionforvalteren Peter Wulff og hans kone Ida i 21 år. Den østlige del af huset var Peter og Idas bolig, mens den vestlige blev klublokale.
Lysbanen
I 1974 fik BGF sin lysbane etableret ved stor hjælp fra entreprenør Peter Bøgested. Prisen var på 44.000 kr.
I 1991 og årene op til er BGF i en situation, hvor fællesskabet kræver mere, end foreningen kan bære, og det medfører, at håndboldafdelingen melder sig ud af BGF og sammenlægges med Folding Håndbold til den fælles forening Folding-Brørup Håndboldklub.
Samme år må BGF indse, at arbejdet med at arrangere og afvikle Banko-spil må opgives.
I 1993 blev Klubhuset ændret til Foreningsejet, idet bestyrelserne for de to foreninger – Klubhus og BGF – var identiske personer.

Stadion
I begyndelsen af 1930'erne kom BGF i forhandling med købmand Arendttorp om køb af et jordstykke, og i 1933 købte BGF plænen, hvor Stadionvej nu er anlagt.
Omklædnings- og toiletforhold var ikke ting, som der blev stillet de store krav til, så det var i mange år "frie forhold" mellem træerne eller sidelinien.
I 1950'erne blev der stillet nye krav til fodbold- og håndboldanlægget, og da Brørup Kommune skulle i gang med en omfartsvej gennem BGF's anlæg, ja så kom der gang i forhandlingerne mellem BGF og Kommunen.
Fremtid
BGF arbejder bevidst på træneruddannelsen specielt i ungdomsrækkerne og gør her god brug af konsulenter fra JBU med trænersamlinger og DGI Sydvest`s konsulenter inden for gymnastikken.
I begyndelsen af 2002 fødes tanken om at bygge et nyt Foreningshus i Brørup i tæt tilknytning til Brørup Hallerne. Tanken er at BGF som forening skal fraflytte klubhuset på Stadionvej og til Foreningshuset, idet rammerne på Stadionvej bliver for utidssvarende og økonomisk for dyrt for BGF.
Den 1. november 2006 flytter BGF ind i Foreningshuset, og med årets udgang jævnes klubhuset med jorden.
Den 1. oktober 2010 indvies Byparken, som ligger skønt sammen med Foreningshuset og de grønne boldbaner, som BGF bruger.
Profiler
Fodboldfolket i BGF har så absolut gjort sig bemærket i positiv retning, hvilket bl.a. kan beskrives ved, at Kaj Kristensen, fodboldformand indtil 1991, blev tildelt DBU's sølvnål den 20. april 1991 for mere end 25 års virke i BGF fodboldafdeling.
Senere blev også fodboldformand indtil 2001, Erik Rosendahl Hansen, den 25. februar 2002 tildelt JBU's sølvnål for 35 års arbejde med og for BGF-fodbold.
Gymnastikken havde også sine profiler, hvor Elva Thuesen er en markant person gennem godt 40 års lederarbejde og de sidste 21 år lederen af Idræt om dagen-aktivitererne.

Historien før 1950
Herunder kan du læse Brørup Gymnastikforenings historie før 1950



Første holdet 1929. På fløjen E.M. Pedersen, der er æresmedlem af klubben (herren med stokken).
Et ældre, godt Brørup-hold, der nåede at spille slutkamp mod Varde om 1. pladsen i den sydjyske turnering. Holdet tabte 5-3. Fra højre: J. Husby Charles - leder, Pilegaard, H. Henriksen, Jens Lauridsen, Aage Juul Hansen, M. P. Iversen, H. Lindback, Jens Lambeck, Nikolaj Petersen, Johs. Richnagel, Ib Nielsen og Emil Nielsen.

Første holdet ca. 1939.
Brørup-holdet ca. 1948. Bagerst fra venstre: Lederen P. Wulff, F. Jensen, Leif Lauridsen, Anders Sørensen, Bent B. Rasmussen, Ole Lund, L. Lorentsen, Peter Sølvtoft, V. Christensen, V. Møller, Jens Jørgensen og M. Hansen.

Brørup Gymnastikforening
Stiftet 1898.
Første formand: Portør Pugh.
Der foreligger kun yderst beherskede oplysninger om foreningens første år. Det eneste bevis for den sportslige indsats har man således i en sølvplade, som er erobret i 1902 for en sejr i en privatkamp over Gesten Idrætsforening. Omkring 1912 havde foreningen et relativt stærkt hold, hvis mest kendte spillere var Nic. Petersen, Alfred Jørgensen, P. Daugaard, Aage Juhl Hansen og Holger B. Henriksen, men BGF deltog ikke i JBU's turneringer, og da krigen kom i 1914, gik idrætsarbejdet helt i stå.
Først i 1917 samledes byens interesserede borgere for igen at få liv i idrætsarbejdet, og da der intet skriftligt forefandtes fra den gamle forening, måtte man udarbejde nye love, ligesom man valgte at lade foreningen Brørup Idrætsforening, der fik J. Husby Charles som første formand. I foråret 1918 blev BIF tilsluttet JBU, og foreningen gik en rolig og stabil udviklingsperiode i møde.
Man holdt først til på byens markedsplads, men da naboerne ikke var særligt begejstrede for de vildfarende bolde, som adskillige gange blev taget i pant for knuste ruder, blev træningen henlagt til plantagen, hvor tilslutningen var glædelig stor.
Oprykning til A-rækken fandt sted i årene omkring 1923, hvor foreningen havde en stærk sportslig og økonomisk periode. I disse år var Brørup også stærkt dominerede i den sønderjyske turnering, hvor foreningen et år var kredsmester, men i slutkampen om mesterskabet blev besejret af Varde med 5-3.
Skiftende bestyrelser og hurtigt vekslende formænd har altid præget Brørups historie, og det gik ekstra stærkt på dette område, da stadionspørgsmålet i 1933 blev højaktuelt. Forinden havde man udbedret de værste skavanker på spillepladsen ved plantagen, men det var dog indlysende, at der kun kunne blive tale om "lapperier" - der måtte noget effektivt til, simplethen et nyt stadion.
Dette gav anledning til den ejendommelige situation, at Brørup Idrætsforening en kort overgang kun bestod af fem medlemmer, der tilsammen dannemde foreningens bestyrelse.
Årsagen var et forslag, som formanden J. Husby Charles, forelagde generalforsamlingen i 1933. Det gik ud på at købe egen jord for et beløb af 3.600 kr., men denne sum forekom medlemmerne så uoverkommelig, at de udmeldte sig af foreningen en bloc. Udbryderne ville starte for sig selv på den gamle spilleplads ved plantagen, men medens dette aldrig blev til noget, fortsatte de fem trofaste deres arbejde, indkøbte arealet, og lidt efter lidt fandt de utilfredse tilbage i folden.
Den 28. juli kunne Brørup Gymnastikforening, der i mellemtiden havde taget navneforandring fra idrætsforening til gymnastikforening, indvie det nye stadion, og tiden har givet stadionsagens forkæmpere ret i de dengang dristige dispositioner. Foreningen nåede i den forløbne sæson et foreløbigt sportsligt højdepunkt, idet den satte sit A-hold op i mellem-rækken, selvfølgelig godt hjulpet af de udvidelser, som JBU har foretaget i alle seniorturneringerne. Et nyt B-hold er nu kommet til, og desuden deltager foreningen også i JBU med et juniorhold.
Af kendte ledere må, udover Husby Charles, også nævnes navne som H. C. Skov, August Schwartz, Aage Jepsen, Ole Lund, Jens Jørgensen, Hans Wulff, Chr. Askov, J. Larsen og foreningens eneste æresmedlem, E. M. Pedersen samt nuværende formand M. Hansen.

Juniorholdet, der blev kredsvindere 1951. Bagerst fra venstre: M. Hansen - leder, G. Petersen, Emil Hansen, Jens Erik, Aage Fredslund, Jørgen Sørensen og R. Hansen - reserve. Derefter: Erik Jensen, Bent Christensen, Thormod Schlosser, Elmer Jensen, Gunnar Jensen og Fr. Nielsen.

Brørups A-hold, der i sæsonen 1951/52 rykkede op i mellemrækken. Fra venstre: N. Børge Hansen, Holger Pedersen, Poul Jepsen, Leschly Sørensen, Frede Lassen, Willy Sørensen, Chr. Holst, Erik Madsen, Bent Pedersen, Troels Fredslund og Thordahl.

Klubbens yngste mandskab ca. 1936. Flere spillere nåede senere at blive kendte udøvere indenfor såvel selve klubben som indenfor større jyske byklubber. Bagest fra venstre: Chr. Holst, Robert Jørgensen, Johs. Andersen, Tage Lundgaard, Villy Hansen, E. Nielsen, Børge Møller, Sv. Dahl, H. Wulff, B. Thomsen og E. Velling.

J. Husby Charles

M. Hansen